Reino -Espanjan ihme laitumella

Valmentautumisfriikille on löytynyt oikea ratsastuskoulu

Leena Toivonen tulee otsa hiessä tunnilta maneesin kahvilaan, ottaa kahvia ja istahtaa katsomaan seuraavan ratsastusryhmän työskentelyä kahvilan lasiseinän läpi.

Kyllä Santtu taas muistutti minulle, että oikeata istuntaa ei saa unohtaa hetkeksikään, hän toteaa. En voi muuta kuin nyökätä, istuntaa minäkin ratsastaessani jatkuvasti ajattelen.

Leena on ratsastanut Equstomissa ryhmätunneilla vuodesta 2002. Tavallisesti hän osallistuu tunneille pari kertaa viikossa, ja tämän päälle tulee erilaiset viikonloppukurssit. Hän kutsuu itseänsä valmentautumisfriikiksi. Haluan kehittyä. Paras tapa minulle on osallistua kilpailuihin, koska treenatessani kilpailuja varten otan ratsastuksen eniten tosissani. On ikään kuin vähän veitsi kurkulla, hän hymähtää.

Tuloksiakin on tullut. Hän on ollut mukana Equstomin joukkueessa vuosittain järjestettävissä Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuksissa. Kahdesti on tullut pronssia ja kerran hän on voittanut kultaa yli 40-vuotiaille tarkoitetussa Aikuissarjassa.

 

Tavallista pidemmillä tunneilla pääsen hevosen kanssa tavallista pidemmälle

Omaa hevosta Leena ei kuitenkaan halua.

Täällä on niin hyvät mahdollisuudet valmentautua ja kehittyä, että en kaipaa omaa hevosta. Monet hevoset ovat pitkälle koulutetut ja ne läpiratsastetaan monta kertaa kuukaudessa, Leena jatkaa. Equstomille on tärkeää, että hevoset liikkuvat halukkaasti ja oikeassa muodossa.

Koska Leena haluaa jatkuvasti kehittyä, hän käy ryhmätunneilla, jotka ovat tavallista pidempiä. Pidän siitä että, voin valita puolentoista tunnin pituiset ryhmätunnit, jos niin haluan. Kun on ratsastusaikaa enemmän kuin tunti, hevosen kanssa pääsee harjoittelemaan asioita kauemmin, ja tavallisesti lopputulos on parempi, kuin lyhyemmällä tunnilla.

Pienryhmissä kaikki huomioidaan

Ikkunan läpi seuraamme neljän hengen ryhmää, joka harjoittelee avotaivutusta keskihalkaisijalla. Erään oppilaan istunta vaikeuttaa hevosen rennon ja halukkaan liikkumisen. Opettaja pyytää ratsastajaa pysähtymään näyttääkseen hänelle lonkan oikean asennon.

Tuo on juuri se mistä täällä pidän! Pienissä ryhmissä opettajalla on aikaa antaa juuri sellaista apua ja huomiota, jota tarvitsen. Jos joskus tarvitsen enemmän tukea jonkin liikkeen toteuttamiseen, sitä on tarjolla. Jonain toisena päivänä joku muu saa enemmän apua, Leena toteaa tyytyväisenä ja nousee tutkimaan ilmoitustaululla tarjolla olevia tulevia kursseja.