Equstomissa panostetaan oikeisiin asioihin

Voisitko ystävällisesti peruuttaa takasin boksiisi, Lena Halén kehottaa hevostaan, joka tapansa mukaisesti haluaa tulla seurustelemaan boksin ovelle. Ja jos mahdollista, niin kokonaan tallin käytävälle. Lena on monen muun Equstomissa käyvän tavoin ratsastanut melkein koko ikänsä ja hevonen hänellä on ollut Equstomissa jo vuodesta 2001. Vaikka hän on vannoutunut kouluratsastaja, kilpaileminen kouluaitojen sisäpuolella ei ole ollut hänen juttunsa. Sen sijaan hän mielellään seuraa ratsukoiden esityksiä aitojen ulkopuolelta ja onkin kouluttautunut IV:n luokan kouluratsastustuomariksi 2000-luvun alussa. Siitä lähtien hän on kiertänyt Etelä-Suomen talleja tuomaroimassa pienemmissä ja suuremmissa kilpailuissa.

Kaikenlaista on nähty

Kaikenlaisia talleja on tullut nähtyä. Ratsastusopetuksen laadusta tai hevosten hyvinvoinnista eri talleilla, en luonnollisestikaan osaa sanoa paljon, koska käyn vain muutaman tunnin tuomaroimassa, toteaa Lena kun pyydän häntä kertomaan kokemuksistaan. Mutta usein on käyty vessoissa, joissa kraanasta tulee vain kylmää vettä, käsiä ei voi pyyhkiä mihinkään, ja tila on täynnä loimia, pinteleitä ja huopia, jotka kuivuvat joka puolella. Kaikissa paikoissa ei ole ollut mahdollista panostaa kunnollisiin sosiaalitiloihin, kuten täällä. Maneesin ja kentän pohjat, ovat myös sellaisia asioita, joihin tulee kiinnitettyä huomiota muilla talleilla. Equstomin ratsastusalueet ovat hämmästyttävän toimivat. Ulkokenttä ei pahemmankaan sateen jälkeen ole kauan märkä ja maneesin pohjaan ei uria juuri synny. En tiedä mitä pohjille on tehty, mutta hyvät ovat.

Tavoitteena rento, halukas, kuuliainen hevonen

Kouluratsastusta arvioidessa tuomari katsoo ratsukkoa kokonaisuutena, luennoi Lena kantaessaan satulaa Miken karsinaan. Jos askellajit ovat säännölliset, hevonen liikkuu vaivattomasti, etuosa on kevyt, takaosa on energinen ja kuolaintuntuma pehmeä, niin ratsukko tavallisesti saa korkeat arvosanat kilpailuissa. Hyvä istunta vaikuttaa voimakkaasti näihin asioihin. Equstomissa panostetaan paljon istunnan parantamiseen, jonka seurauksena hevoset liikkuvat halukkaammin ja rennommin. Koulutuomarin näkökulmasta se on oikeisiin asioihin panostamista.

Mahdollisuus yksilöllisyyteen pitänyt minut täällä

Lenan mielestä koulutuomarin on ehdottomasti hyvä itse ratsastaa aktiivisesti, voidakseen rakentavasti arvostella eri tason ratsastajia. Vaikka ratsastankin paljon itsekseni, käyn myös säännöllisesti pari- tai yksityistunneilla. Tunneilla harjoitellaan niitä asioita, joita hevoseni ja minä tarvitsemme juuri siinä tilanteessa. Mahdollinen toinen ratsukko tekee taas niitä asioita, joita se tarvitsee, Lena valaisee omia tuntejaan. Mahdollisuus yksilöllisyyteen on yksi niistä asioista, joka on pitänyt minut täällä kaikki nämä vuodet. Lena jatkaa ja lähtee kävelemään Miken kanssa kohti maneesia.

Hevonen