Ajatuksia ratsastajan ja hevosen liikkeen suunnasta.
Sosiaalinen media on tuonut viime aikoina julkisuuteen ikäviä tosiasioita hevosen koulutuksesta. Tällaiset videot eivät ole mukavaa katseltavaa, eivätkä todellakaan lisää lajimme arvostusta niin harrastajien kuin päättäjienkään parissa. Kuitenkin ne ovat herättäneet keskustelun aiheesta. Ja hyvä niin.
Toki jokaisesta ratsukosta saadaan myös negatiivisia kuvakulmia kun kuvataan liikettä sopivalla hetkellä. Tämän me jokainen tiedämme. Vaaditaankin oikeanlaista suhtautumista asioihin ja tervettä maalaisjärkeä, kuitenkaan totuutta ja asiatonta hevosen kohtelua peittelemättä.
Pitkin vuotta on lehdistä ja sosiaalisesta mediasta saanut lukea artikkeleita erinäisistä hevosen ratsastukseen ja koulutukseen liittyvistä asioista. Onko hevosen muoto ylhäällä, alhaalla, edessä vai takana? Millaisia kuolaimia käytetään vai pitäisikö ne kieltää kokonaan? Nämä kaikki ovat hyvää keskustelua hevosen paremman koulutuksen ja ratsastuksen puolesta.
Keskusteluissa ja artikkeleissa joihin olen törmännyt loistaa poissaolollaan yksi erittäin merkittävä asia – ratsastajan mukautuminen hevosen liikkeen suuntaan. Mukautumisen suunnasta ollaan montaa mieltä, mutta sen vaikutukset hevosen liikkumiseen ja esimerkiksi kuolaimen vaikutukseen suussa ovat valtavat. Istunnasta kirjoitetaan paljon ja kehonhallinta on kuuma puheenaihe kaikkien huulilla. Mutta pelkkä kehonhallinta ja istunnan asento ei riitä, jos ratsastaja ei mukaudu hevosen liikkeen suuntaan koko kehollaan. Tämä kuulostaa itsestään selvältä mutta sitä se ei todellakaan ole!
Hevosen liikemekaniikkahan työntää liikettä eteen ja ylöspäin, mutta hyvin usein ratsastaja mukautuu hevosen liikkeeseen kädellään ja istunnallaan taakse ja alaspäin. Kun hevonen pyrkii työntämään liikettä takajaloista selkärankansa, kaularankansa ja lapojensa kautta eteenpäin, ratsastaja vaikuttaa samalla hetkellä taaksepäin estäen hevosen liikkeen suuntaa. Kuolaimenhan tulisi liikkua hevosen kaulan, pään ja suun mukaisesti eteenpäin eikä sitä vastaan. On turha jarruttaa jo eteenpäin lähtenyttä voimaa! Pidätteen tulisi suuntautua hetkeen jolloin hevonen kykenee jarruttamaan takajaloillaan, muutoinhan liike katkeaa usein juuri lavoista ja selästä joiden tarkoitus olisi päästä eteen ja ylös! Kun hevonen ei kykene työntämään liikettä kehonsa läpi eteen, liike suuntautuu muualle esim. kuolaimen taakse. Hevonen joutuu myötäämään kaulanikamistaan taaksepäin ja esim. jännittämään selkälihaksiaan. Katsoessamme hevosen liikettä tulisi kaulan, lapojen ja jalkojen liikkua samaan suuntaan, kaulanikamien ei pitäisi joustaa taaksepäin jalkojen ja lapojensa työntäessä liikettä eteen.
Olemme hevosillemme velkaa mahdollisimman hyvän oman kehomme liikkeenhallinnan suhteessa hevosen liikkeeseen. Tiedostammeko hevosen liikemekaniikan rytmin ja kykenemmekö vaikuttamaan liikkeeseen oikeaan aikaan estämättä hevosen luonnollista liikettä. Kun hevosen ei tarvitse taistella omaa liikettään vastaan ja kompensoida liikkeen suuntaa voi hevonen suorittaa tehtävänsä ilman jännitystä ja vastustelua.
Vaikka ratsastajina ajattelisimmekin periaatteessa liikettä eteenpäin, on meillä jokaisella erilainen keho. Selkärankamme ja lantiomme ovat erilaisissa asennoissa ja käsivarsiemme ja jalkojemme luut ovat eri mittaiset. Hyvin pienet luiden linjojen muutokset vaikuttavat liikkeemme suuntaan. Esim. missä asennossa selkärankasi rotaatioliike muuttuu eteenpäin suuntautuneesta liikkeestä taaksepäin suuntautuneeseen vaikuttaen kätesi joustoon. Puhumattakaan lantion ja reisiluun asennosta jotka voivat helposti muuttaa istuinluiden liikesuunnat erisuuntaan kuin hevosen liike. Nämä linjat ja asennot tulisi hakea jokaisen ratsastajan kehosta erikseen ja myös suhteessa hevosen kokoon ja satulaan. Aistimmeko hevosen takajalkojen, selän, etujalkojen, lapojen, kaulan ja suun liikesuunnat kehossamme, jotta voimme auttaa hevosta liikkumaan oikein?
Ymmärrämmekö tarpeeksi ihmisen kehon toiminnasta ja liikkeestä jotta voimme mukautua oikein liikkeeseen, jolloin myös hevonen pystyy suoriutumaan tehtävistään rentona ja tyytyväisenä. Ihmisen ja hevosen liikemekaniikkaa vastaan on turha taistella!
Opitaan yhdessä lisää hevosesta ja ihmisestä – tuloksena on tyytyväisempi hevonen ja onnellisempi ratsastaja!
Sanna Siekkinen ratsastuksenopettaja, ratsastuskouluyrittäjä, Method Putkisto Huippuliikkuja ohjaaja ja liikkeen analyytikko.